Twitter

Inleiding

TwittervogeltjeKen je ze ook: de mensen graag eens twitteren? Zit je samen met zo’n twitteraar aan tafel, dan stuurt hij via zijn mobieltje soms een ‘tweet’. Heb je een ‘tweep’ in de collegezaal, dan zie je hem steeds fanatiek typen op zijn laptop terwijl alle andere studenten zitten te luisteren. De vragen die deze twitteraar stelt zijn afkomstig van een medestudent die je tot nu toe niet hebt gezien tijdens de colleges.

Ongezellig, onhandig, afleidend? Of sociaal, betrokken en samenwerkend? Multitasken? De hoogste tijd om eens te onderzoeken wat Twitter nu is en hoe je het kunt gebruiken. Het is alvast een interessant medium om je persoonlijke leer-ervaring snel te verrijken! “Twitter as a Personal Learning Network”  …

Wat is Twitter?

Twitter is één van de (online) programma’s waarmee je, in berichten van 140 tekens (een soort microblogposts dus), anderen op de hoogte kunt houden van wat je doet, of op de hoogte brengen van nieuwe informatie op het internet. De Nederlandse betekenis van het woord twitter is tjilpen. Om te kunnen twitteren maak je een gratis account aan op de dienst twitter.com. Bij het maken van je account moet je een unieke twitternaam invullen. De berichten die je schrijft, je tweets, worden verzameld op jouw twitterpagina: www.twitter.com/ditismijnnaam. Je kunt zelf instellen of je tweets door iedereen gelezen kunnen worden of alleen door degenen die jij toegang geeft tot je tweets: je ‘volgers’.

Volgen en gevolgd wordenfollow-me-met-button

Als je op de hoogte wilt blijven van wat anderen schrijven, kan je hun berichten lezen op hun pagina’s. Je kunt ook automatisch de berichten van twitteraars in wie jij geïnteresseerd bent op je eigen pagina verzamelen. Klik op tekst ‘Follow’ naast een profiel. Wanneer je bent ingelogd op twitter.com dan verschijnen de berichten van die persoon (ook) op jouw Twitterpagina. Deze lijst van berichten van jezelf en van iedereen die je volgt worden in chronologische volgorde weer gegeven. Dit noemt men de timeline. vogel-openbaar-makenAls je hebt ingesteld dat je profiel niet openbaar is kunnen mensen je niet automatisch volgen. Als iemand je wil volgen ontvang je een e-mail met verzoek tot toestemming. Jij beslist dan per persoon of men je mag volgen. Met Twitter kan je heel snel een netwerk opbouwen. Begin eens in je omgeving te vragen wie er twittert en wat hun twitternamen zijn. Je kunt deze namen opzoeken op Twitter (bij ‘Find People’). Lees eens hun tweets en bekijk wie zij volgen. Met wat klikken vind je zo makkelijk een heleboel mensen uit jouw vakgebied die via Twitter anderen op de hoogte houden van hun doen en laten.

 • Zoek op trefwoorden in de zoekfunctie rechtsboven het venster twitter.com
 • Ga via #Discover  – Who to follow gericht op zoek naar mensen die je kent
 • ! Klik door op een interessante persoon die je volgt, én kijk wie die persoon allemaal volgt

@mention of Direct Message

Vaak zul je twitterberichten schrijven die bestemd zijn voor iedereen die jou volgt. Als je je speciaal wilt richten tot één of meer personen zet dan @twitternaam van die mensen, bijv. @edushock of @wrubens in het bericht. Deze berichten verschijnen ook op de timeline van die persoon. Als iemand @jouwtwitternaam noemt in een twitterbericht, zie je dat ook als tweet op je twitterpagina verschijnen. Als 2 mensen elkaar volgen, kunnen ze elkaar ook een direct message (DM) sturen. Een DM kan alleen gelezen worden door degene voor wie het bericht bestemd is. Dat bericht verschijnt dus niet in het overzicht van alle tweets die je hebt verstuurd. Een DM verstuur je via het Menu van je profiel op twitter.com – Direct Messages. Of door een tweet te beginnen met D, dan een spatie en de @twitternaam van degene aan wie je het bericht stuurt en daarachter het bericht. Dus: ‘D @twitternaam bericht’.

Retweeten

Als je een interessant bericht leest, dan kan je het “retweeten”. Klik daarvoor eenvoudigweg op de knop Retweet bij het bericht. Als je een bericht retweet, dan stuur je het eigenlijk door naar de mensen die jouw volgen. Het is ook een manier om appreciatie uit te drukken voor de auteur van dat bericht.

Hashtagsvogeltje-opzij

Als mensen twitteren over een speciaal onderwerp, dan geven ze de berichten daarover een ‘hashtag’: een trefwoord. Een hashtag is te herkennen aan het # ervoor. Een Hashtag is aanklikbaar en linkt naar een pagina met de meest recente tweets die allemaal deze term bevatten. Zo’n hashtag wordt vaak gegeven aan berichten over actuele onderwerpen, bijv. een conferentie en onderwerpen waarvan verwacht wordt dat veel mensen daarin geïnteresseerd zijn (bijv. een televisieserie). Deze hashtags ontstaan spontaan: er is geen lijst met vaste hashtags. Maar wie een tijdje heeft getwitterd, zal waarschijnlijk de volgende hashtags herkennen:

 • #durftevragen #dtv : voor berichten met vragen waarop je niet direct zelf het antwoord weet en waarvan je verwacht dat anderen, ook buiten je volgers om, het antwoord weten,
 • #ff (followfriday): voor berichten met namen van interessante twitteraars, die je wilt aanbevelen bij je volgers.

Tools om twitterberichten te schrijven en te lezen

Toen Twitter in 1996 begon was het alleen mogelijk om via de site van Twitter berichten te schrijven en te versturen. Met het toenemen van het aantal gebruikers (in 2010: 190 miljoen) is ook het aantal applicaties waarmee je kunt twitteren toegenomen. Deze applicaties zijn programma’s die je op je computer, mobiele telefoon en iPad kunt installeren en waar mee je kunt twitteren zonder gebruik van een browser te maken. Op Twitdom staan bijna 2000 Twitter-applicaties / Twitter-clients. Veel gebruikte zijn TweetdeckEchofon en Twitterific.

Je kan ook snel via de browser een interessante webpagina delen, op het moment dat je die aan het bekijken bent. Kijk maar mee:

Nut van Twitter

t-for-twitter“Waarom zou ik willen weten wat iemand van minuut tot minuut doet?” is een veel gehoorde vraag over Twitter. Als je Twitter hebt leren gebruiken weet je dat het daar niet om gaat. Met Twitter worden contacten worden gelegd en onderhouden en kennis gedeeld. Door het opbouwen van een goed twitternetwerk en het gebruik van hashtags kan Twitter veel je voor betekenen.

Zo kan je snel een Personal Learning Network uitbouwen! Lees maar eens wat Twitter voor deze ‘newbie” betekende …  http://bit.ly/nJLs89 

Tips en trucs

 • Je hebt veel karakters nodig om URL’s te delen via Twitter. Twitter verandert sinds eind 2010 lange url in korte url’s die beginnen met t.co/…. Je kunt ook gebruik maken van diensten zoals Bit.ly die URL’s inkorten.
 • Sommige mensen gebruiken Twitter als zoekmachine of als nieuwssite. Je vindt altijd actuele informatie. Nieuws is via Twitter vaak sneller beschikbaar dan via de traditionele kanalen. Tevens laat Twitter Trending topics zien, termen die op dat moment veel gebruikt worden op Twitter. Deze gelden globaal en kunnen ook ingesteld worden voor alleen een stad of land.
 • Steeds meer internetsites worden gekoppeld aan je Twitteraccount. Het is mogelijk om vanuit blogs, YouTube, Slideshare en LinkedIn Tweets te versturen. Ook is het mogelijk om vanuit Twitter naar Facebook, LinkedIn (via hashtag #in). Bij veel applicaties kan dit automatisch. Let wel, dat gebruik van de diverse platforms verschillend is en het vaak niet wenselijk is om alle berichten automatisch op een ander platform over te nemen.
 • Er zijn wel een aantal regels, bijvoorbeeld:
  • Twitter niet anoniem: gebruik een eigen naam of nickname en maak je tweets persoonlijk.
  • Wees positief in je berichten en gebruik humor.
  • Vermeld waar mogelijk je bron.
  • Verspreid berichten van anderen die je interessant vindt in je eigen netwerk (retweeten), maar herhaal niet je eigen berichten: dat wordt vaak ervaren als drammen.
  • Maak zinvol gebruik van hashtags:
   • Spreek met mensen met wie je samenwerkt af welke hashtags je gaat gebruiken, zodat je relevante berichten er snel uit kunt pakken.
   • Maak gebruik van algemeen bekende hashtags zodat je tweets ook buiten je eigen netwerk gelezen worden. Een tweet voorzien van de hashtag #durftevragen wordt door duizenden gelezen!
  • Gebruik direct messages waar nodig en noem (waar mogelijk) in het begin van je tweet tot wie je je richt.

Opdrachten

 1. Maak een account aan op Twitter.
 2. Zoek actief naar berichten en mensen uit jouw interessesfeer. Een twitter account hebben maar niemand volgen is als een fiets hebben maar er nooit mee rijden …
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s